Bewegingsonderwijs

Foto’s van pietengym 2017

Nieuws uit de gymzaal: klimmen tijdens de gymles

Elke maandag lopen Adnan, Mireille en Josien stage op de Albatros. Zij zijn tweedejaars studenten van de CALO Zwolle en komen dit schooljaar praktijk ervaring opdoen op onze school. Met extra handen in de zaal is het ook mogelijk om soms andere activiteiten te doen. De afgelopen twee maandagen zijn de groepen 5 t/m 8 bezig geweest met klimmen.

Tijdens de eerste les ging de helft van de groep aan de slag met badminton en een balspel. De andere helft van de groep kreeg les in klimmen. Tijdens de tweede les wisselden we om zodat iedereen uiteindelijk alle activiteiten had gedaan. Dit verslagje gaat over het klimmen.

Deze lessen mochten de kinderen klimmen op de klimwand. Hierbij moest een klimbroekje gedragen worden. Vanuit de vakgroep zijn verschillende leerzame activiteiten ontwikkeld die ook gedaan kunnen worden met een klimbroekje aan. Een aantal van deze activiteiten hebben we ook tijdens deze lessen gedaan.

Bij het klimmen op de klimwand hebben ze geleerd om zichzelf vast te maken aan het klimtouw. Na een extra controle werd er uiteraard ook geklommen op de wand. Belangrijk hierbij was het goed vasthouden aan de klimgrepen en zoveel mogelijk klimmen vanuit je benen. De kinderen konden zelf kiezen hoe hoog ze wilden klimmen en gaven met een klimteken aan wanneer ze weer naar beneden wilden. Het naar beneden gaan was vaak nog spannender dan het omhoog klimmen. Bij deze activiteit is het ook erg belangrijk dat we elkaar kunnen vertrouwen. Om dit niet alleen te ervaren vanuit de positie als klimmer werden ze ook betrokken bij het zekeren. De wachtende kinderen stonden als extra zekeraar achter de juf of meester. Op deze manier konden ze gelijk een beetje de juiste techniek van zekeren afkijken.

Dat konden ze vervolgens weer goed gebruiken bij een andere klimactiviteit. De kinderen mochten namelijk ook alleen zekeren. Niet met een echte leerling die omhoog klom, maar met een pilon of een houten bokje die ze probeerden omhoog te hijsen. Op deze manier maakten ze kennis met de techniek van het zekeren in een veilige setting.

Bij de schommelactiviteit konden de kinderen ook weer zelf kiezen hoe hoog ze wilden zwaaien. Hoe hoger ze op de bank klommen hoe hoger de zwaai werd. Op deze manier kon ieder op zijn eigen niveau met de activiteit uit de voeten.

Bij de spidermanactiviteit werd zelfstandig gewerkt. Ze klikten zichzelf met de karabine vast aan hun klimbroekje. Bij deze activiteit probeerden ze als een echte spiderman aan de andere kant te komen. Over de touwen heen stappen en onder de touwen door kruipen. Voor de kinderen die zichzelf echt wilden uitdagen werd de opdracht nog iets moeilijker gemaakt. Namelijk, zonder het raken van de touwen de overkant bereiken. Deze activiteit vroeg behalve inspanning ook behoorlijk wat concentratievermogen.

Voor de kinderen was dit een erg leuke en leerzame les. Hieronder nog een kleine foto-impressie.

Handbaltoernooi voor kinderen uit groep 5 en 6 (6 november- 10 november 2017)

Vorige week deden er 16 kinderen uit de groepen 5 en 6 mee aan het handbaltoernooi. Alle basisscholen van Lelystad konden hier aan mee doen. De Albatros deed dit keer mee met twee teams. Tijdens een 3-tal naschoolse lessen konden de kinderen oefenen met het spel handbal. En ook tijdens de gymles werd er een keer geoefend met de handbaltrainer; meester Peter.

De poule-wedstrijden werden gespeeld op dinsdagmiddag en woensdagmiddag. De kinderen waren super enthousiast en wilden het liefst zoveel mogelijk spelen. Beide teams werden gecoacht door gemotiveerde ouders. Na het roepen van de team-jel kon de wedstrijd beginnen. Er werd goed samengespeeld, soms ook gescoord maar vooral veel plezier beleefd. En elke wedstrijd ging het weer iets beter. De supporters (ouders, leerkrachten en kinderen) stonden langs de kant of zaten op de tribune om de spelers aan te moedigen. Er werd echt knap gestreden, ondanks de goede teams waartegen gespeeld werd. De keepers Destin en Fleur hielden veel ballen tegen met handen en voetenwerk, geweldig!

Na deze poulewedstrijden kregen we te horen dat de Albatros 2 door was naar de halve finale. Zij mochten vrijdagmiddag nog een keer spelen.

Op vrijdag was er ook weer veel publiek. En de kinderen waren natuurlijk behoorlijk gespannen. De tegenstanders waren erg goed, de kinderen konden goed tegenstand bieden maar kwamen niet terecht in de finale.

Wat hebben jullie het goed gedaan met elkaar! Wij zijn trots op jullie allemaal!

   

Een terugblik op de sportieve activiteiten

In de afgelopen periode hebben de kinderen van de Albatros aan veel verschillende sportieve activiteiten deelgenomen. Een hele drukke maar vooral leuke periode. Deze activiteiten waren onder andere zo succesvol dankzij alle hulpouders. Zonder deze hulp was het niet mogelijk geweest, heel erg veel dank daarvoor! Een kleine terugblik op de afgelopen periode ……

Voetbaltoernooi:
In april was het voetbaltoernooi voor jongens en meiden uit groep 8. Er waren ook een paar kinderen uit groep 7 die de teams aanvulden omdat we anders niet genoeg spelers hadden. Alle kinderen waren voorzien van schooltenue’s en echte voetbalsokken. Mede dankzij de coaches was er zelfs voor iedereen een paar scheenbeschermers en echte voetbalschoenen beschikbaar. Voorafgaand aan het toernooi hadden de kinderen een paar keer getraind. Een paar keer met sportwijkwerkers en een paar keer met enthousiaste ouders. Tijdens het toernooi werd er goed gestreden, sportief gespeeld en een paar keer knap gescoord!

Korfbaltoernooi:
De kinderen uit de groepen 3 tot en met 6 konden dit jaar weer meedoen aan het korfbaltoernooi. Er waren maar liefst 60 aanmeldingen. Voorafgaand aan het toernooi werd er met groep 3 en 4 weer geoefend samen met kinderen van de Finnjol. Dit keer op het grasveld tegenover de gymzaal. We troffen het met het weer. Ook lukte het dit jaar weer om genoeg ouders bereid te vinden om te coachen, super! Alle teams speelden meerdere wedstrijdjes waardoor alle kinderen goed aan bod kwamen. Op de woensdagmiddag toen groep 3 en groep 4 speelden was het erg warm. Dat weerhield de kinderen er niet van om zich met 100 procent in te zetten. Super leuk om zoveel kinderen tegelijk te zien sporten.

Watersportdag:
Groep 7 werd dit jaar weer uitgenodigd bij het Bovenwater. En groep 8 mocht ook mee omdat zij deze sportdag vorig jaar gemist hadden. Met z’n allen gingen we op de fiets richting het bovenwater. Daar aangekomen werden de kinderen verdeeld over twee activiteiten. 1 groep ging mee om les te krijgen in surfen en de andere groep mocht onder begeleiding het zeilen ervaren. Halverwege de ochtend werd er gewisseld. Het was een prachtige zonnige dag. Het waaide niet hard, maar net genoeg om zowel het surfen als het zeilen goed te kunnen ervaren. Een leuke en leerzame ochtend voor de leerlingen.

Sportdag op en rondom het plein:
Voor de onderbouw hadden we dit jaar een sportdag op en rondom het plein georganiseerd waarbij ook veel waterspellen gedaan konden worden. Een greep uit de verschillende spellen: waterglijbaan, voetbal-mikken, verkeersplein ‘de Albatros’, bowlen, bellenblazen, skippyballenrace, springkussen, tikspel. Ook deze dag troffen we het met het weer. Ongeveer 130 kinderen waren deze ochtend druk in de weer met allerlei verschillende spellen. De kinderen van groep 8 waren de begeleiders van de verschillende spellen en daarnaast waren er maar liefst 23 hulpouders die bereid waren om deze ochtend te helpen. Op het grasveld mochten we gebruik maken van kraan en tuinslang van een ouder, deze was onder andere nodig voor de waterglijbaan. De kinderen konden zich volop uitleven en werden kletsnat. Maar wat hadden ze veel plezier!

     

Atletiek sportdag:
Op een donderdagmiddag in juni mochten wij gebruik maken van de atletiekbaan van Spirit. De kinderen vertrokken al vroeg in de middag op de fiets naar de atletiekbaan. Daar aangekomen werden de verschillende groepjes aan het werk gezet. De volgende onderdelen kwamen aan bod: sprinten, hordenlopen, 400-meter loop, kogelstoten, balwerpen, verspringen en hoogspringen. Wederom een middag met prachtig weer. In de pauze was een klein watergevecht dus ook wel even lekker verkoelend. De dag erna mochten de kinderen een echt diploma ontvangen met daarop de beste individuele resultaten.

         

Kleuteractiviteit dans:
Elke donderdagmiddag wordt er in de wijk een na-schoolse activiteit georganiseerd. Hierbij komt elke keer een andere groep aan bod. Ook volgend schooljaar wordt er weer na-schooltijd gesport. Deze laatste periode mochten de kinderen van groep 1-2 komen dansen met juf Mandy van dansschool Overeem. Na een eerste les tijdens de gymles zelf werden de kinderen ook uitgenodigd voor twee naschoolse lessen in samenwerking met de Finnjol. Hoewel het beide dagen warm was, was de opkomst goed. Wat een danstalent op de Albatros!

Het was dus weer een heel sportieve periode met elkaar, met veel zweetdruppels en vooral veel plezier. Wat hebben we het ongelovelijk getroffen met het weer. Hopelijk kunnen we in de zomervakantie die voor de deur staat daar ook nog van genieten. Fijne vakantie allemaal!

Schoolkorfbal 2017

Afgelopen maandag, dinsdag en woensdag deden er veel kinderen uit groep 3 t/m 6 mee aan het korfbaltoernooi. Dit jaar waren er maar liefst 10 teams van de Albatros! Wat fijn dat er ook weer genoeg enthousiaste ouders waren om de kinderen te coachen en te begeleiden. En wat hadden we geluk met het weer! Het was een prachtig gezicht om zoveel kinderen samen te zien sporten. Iedereen deed zijn uiterste best. Er werd goed samengespeeld en veel gescoord. Alle kinderen gingen naar huis met een mooi aandenken.

Op de website van Exakwa staan veel foto’s van het toernooi. (http://www.exakwa.nl/)

Foto’s van pietengym 2016

Freerun-parcours in de gymzaal

Krantenartikel in de Flevopost

Hieronder staat het artikel over de Vakgroep Bewegingsonderwijs zoals dit gemaakt is voor de Flevopost. Helaas is in de krant zelf niet het volledige artikel geplaatst.

“Met plezier bewegen is belangrijk voor kinderen!”

“Met plezier bewegen is belangrijk voor kinderen!”

Simone de Vries, coördinator van de Vakgroep Bewegingsonderwijs van Stichting SchOOL in Lelystad benadrukt het belang van een vakleerkracht voor bewegingsonderwijs.  “Door alle kinderen met plezier te laten bewegen is de kans groter dat zij later voor een actieve en gezonde leefstijl kiezen. Voor plezier is het van groot belang dat kinderen op hun eigen niveau kunnen bewegen en ontdekken welke sport bij hun past. Een vakleerkracht is daar expert in.”

Vakgroep Bewegingsonderwijs, om trots op te zijn!
In Lelystad is het best bijzonder hoe het (binnenschoolse) bewegingsonderwijs door vakleerkrachten wordt gegeven zonder een bijdrage van de gemeente Lelystad. “We gaan binnen Stichting SchOOL voor goed onderwijs voor alle kinderen. Dat geldt natuurlijk voor rekenen en taal maar ook voor bewegingsonderwijs. Onze vakleerkrachten geven aan onze 21 scholen bewegingsonderwijs en aan 10 scholen van andere Lelystadse schoolbesturen”, aldus De Vries. De vakgroep met 20 vakleerkrachten organiseert naast de gymles ook sportactiviteiten in en buiten de school. Van kampen (Vlieland en Zeewolde) en sportdagen (atletiek, survival, spelkar) tot schoolsporttoernooien (handbal, voetbal, korfbal) en naschoolse activiteiten (Club Sportief).

Op basisscholen moeten voortaan alleen nog afgestudeerde sportleraren gymles geven. Dat staat in een initiatief wetsvoorstel van de VVD dat deze week wordt ingediend. Uit het recent gepubliceerde plan van aanpak van staatssecretaris Dekker van het ministerie van OC&W blijkt dat Lelystad zelfs in de top 10 staat van steden die voldoen aan het geven van 2 lesuren bewegingsonderwijs per week als ook aan het aandeel lessen dat wordt gegeven door een bevoegd docent.

“Lelystad mag trots zijn op hoe we hier goed bewegingsonderwijs organiseren voor onze kinderen en samen met partners werken aan sportactiviteiten die passen bij de ontwikkeling van het kind! Bent u als ouder nieuwsgierig naar het bewegingsonderwijs aan uw kind. Vraag de directeur of vakleerkracht en kom eens een kijkje nemen.”

Cha cha dansfeest Albatros

Donderdag 28 januari was het dan zover, de afsluiting van de cha cha danslessen van groep 7 en groep 8. Vanaf kwart over 8 stroomde de gymzaal langzaam vol met kinderen, ouders, opa’s en oma’s en natuurlijk de jury. Geweldig dat er zoveel publiek was gekomen om de kinderen aan te moedigen en wat zagen de kinderen er fantastisch uit! Er was door een aantal kinderen duidelijk aandacht besteed aan de kleding om op deze manier extra indruk te maken op de jury. Nadat alle dansparen een rugnummer opgespeld kregen kon de wedstrijd van start. In verschillende rondes lieten de kinderen de geoefende pasjes zien. Tijdens het dansen werden ze beoordeeld door maar liefst 3 juryleden. Natuurlijk was het enorm spannend om voor een jury, voor elkaar en niet te vergeten voor ouders en andere bekenden te dansen. De kinderen hebben de sterren van de hemel gedanst. Na een korte pauze met limonade uit champagneglazen kon de jury de eerste finalisten bekendmaken. Daarna werd er nogmaals gedanst voor een plek in de finale. Er werd goed gestreden maar ook vooral goed aangemoedigd! Uiteindelijk vielen er maar liefst 6 paren in de prijzen. Maar misschien wel het belangrijkste, alle deelnemers zijn een ervaring rijker. Het was een hele geslaagde ochtend!

20160128_090454 20160128_091851 20160128_094832 20160128_095158

Cha Cha les op de Albatros  

De kinderen van groep 7 en 8 krijgen deze periode tijdens de gymles les in de cha-cha dans. De lessen worden gegeven door Sandra Gebben van dansstudio WB. Er wordt gedanst op hippe muziek en in tweetallen. Naast de pasjes hebben de kinderen ook geleerd hoe ze iemand ten dans moeten vragen. Er zijn al 3 lessen achter de rug. Tijdens de eerst les was het voor de meeste kinderen best wel even spannend om samen te moeten dansen. Nu de pasjes steeds beter gaan krijgen ze er ook steeds meer plezier in. Het is erg leuk om te zien wat ze allemaal al geleerd hebben in een paar lessen!

Volgende week wordt deze lessenreeks afgesloten met een echt dansfeest. Iedereen mag hiervoor de mooiste kleding uit de kast trekken. Tijdens deze laatste ‘les’ showen alle danskoppels aan elkaar, ouders en jury wat ze de afgelopen weken hebben geleerd. We hebben er veel zin in en hopen natuurlijk op een groot publiek!

DSC07063

Handbaltoernooi 2015

In november hebben een aantal kinderen uit de groepen 7 en 8 meegedaan aan het schoolhandbaltoernooi. Voorafgaand aan het toernooi hebben ze geoefend met elkaar. Op de eerste wedstrijddag moesten ze er nog even inkomen. De tweede dag waren alle kinderen goed op elkaar ingespeeld. Er werd goed samengespeeld en het lukte zelfs om te scoren. Iedereen had veel plezier en het lukte ook nog om een prijs in de wacht te slepen. De medailles lieten even op zich wachten, maar vandaag konden ze dan toch overhandigd worden. Goed gedaan toppers!

20160112_131644

Foto’s van pietengym 2015

Onthulling vignet gezonde school en sponsorloop

Foto’s van de sportdagen 2015

Koningsspelen vrijdag 24 april 2015 groep 1 t/m 4. Bootcamp in de gymzaal!

Kick off ‘ik lekker fit!?’

Donderdag 2 april 2015  had onze school de officiële kick off van het project ‘ik lekker fit!?’ Na een warming-up op het schoolplein kregen alle kinderen les in rope skipping. Het was een hele geslaagde dag!

Indoor watersportles groep 7 

Afgelopen dinsdag 10 maart hadden de kinderen van groep 7 wel een heel bijzondere gymles. Ze kregen les in surfen, zeilen en roeien. Dit alles alvast ter voorbereiding op de watersportdag in juni!

Dans groep 1/2 

Tijdens de gymles van  vrijdag 23 januari kregen de kinderen van groep 1 en groep 2 les van een echte dansjuf. Mandy van dansschool Overeem zorgde samen met de kinderen voor een fantastische les. Ook kunnen de kinderen na schooltijd nog met Mandy dansen in gymzaal de Jol. De kosten hiervoor zijn 50 cent per les. Deze lessen na schooltijd vinden plaats op dinsdagmiddag 10 februari en donderdagmiddag 12 februari van 15.45 – 16.45.

Freerunnen groep 5 t/m 8 

In onderstaand filmpje een korte impressie van de activiteit freerunnen tijdens de gymles.

Klimmen na schooltijd